Az elengedés misztériumáról

Az engedés siklás a vízen és szárnyalás a levegőbenAz elengedésről úgy érzem nem lehet eleget beszélni. Főleg, hogy a szavak kevesek a körülírásához. A tapasztalás az egyetlen út, ami végül felismerésekhez vezet. Bár sokan, sokféle útmutatást élünk, valójában mindenki saját ösvénnyel rendelkezik. Olyan megoldókulcsokkal, amik egyediek.

Sokáig nem értettem, mi fán terem ez az elengedés? Most akkor bele kell törődni abba, ami van, még akkor is, ha épp elnyelni készül a mocsár? Vagy jöhet az elzárás, elnyomás, a struccpolitika, amikor a homokba dugott fej mögött égig ér a popó?

Nem, egyik sem. Az elengedés helyett beszédesebb, ha szimplán azt a kifejezést írom, hogy engedés.

Engedés. Engedése annak, ami van. Megengedése mindannak, aki és ami most vagyok. Az áramlás nem sodródást és tétlen vergődést jelent, hanem együtt mozgást az árral.

A beletörődés karakterei közül a “törés” színtisztán kiolvasható. Ez negatív érzelmi hullámzást takar, és alacsony rezgésszintet. Az elnyomás, elzárás pedig nem több, mint egy menekülési útvonal: bármi következhet, csak szembe ne kelljen nézni azzal, ami van.

Az engedés, azonban egyfajta “feladás”, fel az égbe. Letéve az agyalás, stresszelés, túlbonyolítás súlyát. Elfogadva azt, ami per pillanat van. Ami itt és most adott. De vigyázat! Ez nem egyenlő azzal, hogy akkor minden így is marad örökre és ennyi. Ez újfent a beletörődés érája lenne.

A változtatás lehetősége mindig itt van. Bennünk. De addig képtelenség előre lépni, amíg nem helyezkedünk biztos talajra. Amíg nem alapozzuk meg a továbbiakat. Márpedig, ha nem engedjük meg azt, hogy ami van, az legyen, akkor önmagunk alól rántjuk ki a szőnyeget. Így aztán az elrugaszkodás esélytelen ötlet.

Ha nem fogadjuk el olyannak magunkat, amilyenek vagyunk, akkor hogyan szeretnénk megváltozni? Ha azt sem tudjuk igazán kik is vagyunk valójában, milyen módon akarjuk az átalakulást?

Az engedés súlyletétel. A terhektől egy másodperc alatt megszabadulhatunk. Végre fellélegezhetünk, s ahelyett, hogy azon agyalnánk, ami per pillanat adott, teremtő erőinket a jelenbe, a hálába és ezeken keresztül a jövő formálásába helyezhetjük.