Csak egy kedves szó

Fotó: Vakvagány
Fotó: Vakvagány

Egy kedves szó. Vajon tényleg ennyi elegendő a világ megváltásához? Szerintem igen. Amikor vasárnap a mentőben ültem forgott velem a világ. Lili, szemem, társam, lelkem a lakásban várt, mert nem tudtam gondoskodni hirtelen az elhelyezéséről. Tekintetében a félelem, az értetlenség, riadtság vad tűzként lobogott, s vérző orral nem tudtam mit mondhatnék. Nem tudtam aznap látom-e még. Édesanyám mögém ült be a kocsiba. Lábai annyira remegtek, hogy alig találta meg a lépcsőt, de keze, mint szikla markolta az enyémet. Ott volt velem, tartott, vigyázott rám, ahogy mindig is tette, teszi. Féltem. Alig kaptam levegőt a zubogó vértől, már sehol sem „szellőztem”, s a tudat, hogy szinte megfulladok elborzasztott. A mentős tiszt, azonban kedves, halk, megnyugtató szavaival hamar elfeledtette velem a méltatlan helyzetet. A helyzetet, amiben egy kinőtt, összevérzett pulcsiban, kócosan, reggeli csipás szemmel, ijedten, halálra sápadtan ültem vele szemben. Megmérte a vérnyomásomat, lemosta az ujjaimat, amik ragacsosak voltak a vértengertől, s csak beszélt. Nem mondott különlegeset, nem kérte meg a kezemet (sajnos), mégis a mondatai nyugodtságot váltottak ki belőlem. Kedvessége pedig egy szintre emelt minket, s már nem éreztem magam annyira megalázva.

Fotó: Vakvagány
Fotó: Vakvagány

Ahogy megérkeztünk összerezzentem. A negatív emlékek elöntötték lelkemet, s a rettegés gombóca hányingert keltett bennem. Az a szék, az a vizsgáló… A fájdalmak helye… Ahogy betoltak, egy eddig még ismeretlen hangú Doktornő szólított meg. A remény szikrája fellobbant, s a nap végére vakító tűzként ragyogott. Annyira odaadó, bájos, közvetlen, és szakmai Doktornővel hozott össze a vasárnap hajnali orrvérzés, hogy szinte hálát kellett adjak azért, mert épp akkor, épp velem, épp így alakult minden. A kezemben a vesetál remegett, ahogy másodpercenként cseppent a vér az orromból, de ő megnyugtatott, mi több nevetésre késztetett. A régi, rideg emlékek befagyott tava olvadozni kezdett… Édesanyám pár méterre tőlem figyelt. Stabilan, mint egy szikla állt, és várt. Várt, ahogy teszi ezt, azóta, amióta a kórom megbélyegzett, különlegessé tett. Vár, és vár rám. Én pedig tudom, számíthatok rá. Az elsütés, az eszközök mind gyerekjátéknak tűntek abban a hangulatban, ahol a kedélyesség, a tisztelet, a kedvesség kapott főszerepet.

Hazamehettem. A betegtoló szintén egy igazi csupa szív fiú volt, akinek nem csak egy darabja voltam az aznapi kirakósnak, hanem egy ember, aki segítségre szorul. Hazafelé a taxiban már nem volt ilyen szerencsénk, a méregdrága út rövidsége ellenére is ridegen hatott ránk, de az otthon melege, Lili ugrálása, s a tény, hogy átléphettem a küszöbünket minden merevséget lerázott rólunk.

Fotó: Vakvagány
Fotó: Vakvagány

Az, hogy másnap ismét hajnalban, véres kézzel riasztottam fel Anyut az álmából „vérzik” megfáradt kijelentéssel szinte már nem is ért váratlanul. Csak azt éreztem, hogy fáradt vagyok. A bal felemből még ki sem fújtam a gézt, erre a másik oldalán már dőlt is az életet jelentő vörös tenger. Keresztszüleimnek hála most nem kellett a mentők segítségét kérnünk, s az előzőleg megismert Doktornő szeretettel fogadott. Igaz, jobban örültünk volna mondjuk egy boltban, vásárlás közben ránk törő viszontlátásnak, de a sors így hozta. Az asszisztens hölgy is végtelenül jószívűen állt hozzám, éreztem: törődő kezekben vagyok. Még akkor is, ha a légkör a nagy vizsgáló nem minden szegletében volt ugyanilyen pozitív. Az elsütés járt a másik felemnek is, s tudtam, legközelebb a befekvést sem úszom meg. Lilit egy barátnőmre bízhattam, aki örömmel vitte magával szemem fényét. Nagyon lényeges momentuma volt ez a napnak, hiszen legalább miatta nem kellett aggódnom. Elég volt éreznem Édesanyám megfáradt lelkének pendüléseit. A Doktornő ismét annyira kedves, segítőkész légkört varázsolt, amiben még a nevetésre is maradt lehetőség. Mérhetetlenül hálás voltam, vagyok neki az elsütésért, mindenért, amit tett velem: fizikailag, és lelkileg, egyaránt.

Lehet, hogy örök gyermek maradok, s nem szabadna ennyire érzékenynek lennem, de számomra ezek a kedves mondatok, a lélek simogatásai új erőt adnak minden nap! Adni, igen, ez a legnagyobb csoda a világon, s az még hihetetlenebb, hogy mindehhez több, mint elegendő egy kedves gesztus, szó, vagy mondat.

Köszönöm!