Évértékelő helyett

Fotó: Horváth Istvánné Jutka
Fotó: Horváth Istvánné Jutka

Számomra a Szilveszter épp olyan nap, mint a többi. Nem holnap fog eldördülni életünk startpisztoja, és nem a tegnap még gyorsan megcselekedett tettei fogják romba dönteni a jövőnket. Ami van, ami kézzel fogható az a most. A most pedig mindegy milyen naptári dátumra esik, mindegy milyen évszakot ölel fel, a lényeg, hogy megragadjuk, megfogjuk a suhanó pillanatot: itt. Ha ez a kettő találkozik, akkor megszületünk mi, a pillanatban oldódó lelkek, akik képesek vagyunk arra, hogy ne menjünk el, életünk fontos eseményei mellett. Nem holnap, vagy azután, és nem a tegnapon rágódva csupán. Ha ez a most december 31, akkor épp december 31. A lényeg, hogy cselekedjünk, hogy értsük meg: itt, és most kell élnünk, ebben a pillanatban. Mindegy, hogy mi lesz holnap, hiszen az csak egy illúzió, és már a tegnapon sem tudunk változtatni. A jelen az, ami van, az, ami valós, és ami töretlen. Az örök most pillanatát éljük, s ebben a csodában felesleges évet értékelni, elemezni, és kimutatásokat készíteni arra, hogy milyen lesz a jövő… Mert, ha mindig örök most van, akkor mindig a pillanatnak, a pillanatban élünk, s a változás, a változtatás, s a csodatétel bármikor lehetőségeink között szerepel!

Ha mégis fel kellene sorolnom, amiért hálás vagyok 2016-ban, akkor valahogy így kezdeném a sort: köszönök minden jó, és rossz élményt! Külön szívembe zártam minden pofont, csalódást, átgyaloglást, emberi önzést, túlkapást, félreértést, félremagyarázást, rosszindulatot, mert ezek voltak azok az állomások, melyek markánsan formáltak, irányítottak. Befejeztem megannyi utat, lezárva korszakokat, s elindultam új, eddig még ki nem taposott ösvényeken tudva, és érezve, hogy a legjobb irányba haladok! Köszönöm a csodákat, melyek nap, mint nap értek, és köszönöm az Angyalaimnak, hogy óvó, védő szárnyaikkal még mindig kitartanak mellettem, nem csak a jóban, hanem a rosszban, a kellemetlenben is. Köszönöm, hogy 2016-ban is Horváth Nikoletta lehettem, és az örök most pillanatában, 2017-ben is erre törekszem!

 

Fotó: Horváth Istvánné Jutka
Fotó: Horváth Istvánné Jutka

Nem kívánok sikert, pénzt, csillogást, hogy egy egykori klasszikust idézzek. Helyettük inkább egészségben gazdag, szeretettel áthatott békés, áldott, boldog újesztendőt, mert úgy hiszem, ha ezek teljesülnek, akkor minden más is a miénk lehet!